Sertifisering av kursbedrifter NS 9610
Hensikten med ordningen er å sikre at kursbedrifter gir relevant og riktig opplæring i fallsikring. Bruk av kursbedrifter som er sertifisert etter denne ordningen skal gi kunde trygghet i at det gis opplæring som gjenspeiler arbeidssituasjonen som kandidaten skal arbeide i.
Opplæringsbedrifter kan sertifiseres etter alle eller enkeltområder i standarden. Er kursbedriften sertifisert for enkeltområder kan sertifiseringen utvides i etterkant.
Områder som er beskrevet i NS 9610 er:
- Stillas
- Mast/antenne/boretårn
- Arbeid ut mot kant/arbeid på skrå flater
- Lukkede rom/sjakter/kummer/tanker
- Personløftere/kurv/klatrestillas/hengestillas
- Vindkraft
- Arbeid i trestolpe
- Petroleumsvirksomhet
- Fullstendig opplæring (alle overnevnte områder)
Hensikten med områder er at brukere skal får riktig og tilpasset opplæring etter brukerens behov, og ikke lære om utstyr og metoder de ikke trenger. Kursbedriften skal kunne tilby opplæring i alle emner i det aktuelle området.
De generelle prinsippene for utførelse av fallsikring (kap. 5-10) skal reflekteres i læreplaner og opplæring.
Standarden beskriver også krav til opplæring i redningsutstyr. Opplæring i bruk av redningsutstyr er delt opp i 3 områder;
- egenredning
- kameratredning
- organisert redningsberedskap på arbeidsplassen (industrivern).
Det er valgfritt om man ønsker å tilby opplæring i redningsutstyr.
NS 9610 kan kjøpes hos Standard Norge (eier av standarden)
Bruk av kursbedrifter som er sertifisert etter denne ordningen skal gi kunde trygghet i at det gis opplæring som gjenspeiler arbeidssituasjonen som kandidaten skal arbeide i.
Før søknad om sertifisering
Før kursbedriften søker om sertifisering er det viktig at man kontrollerer at man har på plass alt som er nødvendig for å oppfylle kravene i NS 9610. Kursbedriften må som et minimum ha prosedyrer for administrering av kurs, læreplaner og opplæringsmateriell for hvert område. Kursbedriften skal ha gitt opplæring i ett eller flere av områdene det søkes om sertifisering for. Opplæringen skal ha omfattet minst 20 deltakere over minst 5 ulike kurs. I opplæringen skal prosedyrer, læreplaner og opplæringsmateriellet være brukt. Dette er beskrevet i søknadsskjemaet, og sertifiseringsprosessen kan ikke starte før dette kan dokumenteres.
Det er laget en veileder for hvordan man kan bli sertifisert kursbedrift
Søknad om sertifisering
Virksomheter som ønsker å bli sertifisert må søke om sertifisering. Søknadskjema lastes ned her og sendes utfylt til post@ttsoft.no.
Det er viktig at alle krav i søknaden dokumenteres og legges ved søknaden. Dersom det er mangler, kan søknaden bli avslått, og virksomheten må søke på nytt.
Virksomheter som søker om sertifisering, må gjøre seg kjent med prosedyrene «SSE-P106 Bedriftssertifisering» og «SSE-P108 Fallsikring – krav til opplæringsvirksomheter». Disse er tilgjengelig i CertaSoft eller ved å henvende seg til SSE.
Kontrakt
Når søknaden er godkjent inngås det en sertifiseringskontrakt mellom bedriften og SSE. Kontrakt beskriver priser, ansvar og vilkår for sertifiseringen.
Dokumentgjennomgang
Ut fra dokumentasjonen som ble sendt inn med søknaden, gjennomfører SSE en dokumentgjennomgang. Dette er en revisjon som SSE gjennomfører uten at virksomheten er til stede.
Revisjon
Når dokumentgjennomgangen er ferdig, gjennomføres det revisjon hos virksomheten. Når avvik i forbindelse med revisjonen er lukket, blir virksomheten sertifisert.
Sertifikat
Sertifiserte bedrifter får utstedt et sertifikat med gyldighet på 3 år.
Oppfølging av sertifikat
I sertifikatets gyldighetsperiode er det krav til minimum 1 revisjon.
Priser
Søknad om sertifisering: NOK 10 000,- eks. mva.
Annet*: Faktureres etter medgått tid
*) Dokumentgjennomgang, revisjoner, saksbehandling, oppfølging av sertifikat, ol.