Arbeid i høyden
Fallulykker er en av de hyppigste alvorlige ulykker i arbeidslivet. Ofte er dette som følge av liten oppmerksomhet. Tak, kanter og utsparinger i gulv er klassiske områder hvor ulykker oppstår.
Arbeid i høyden forstås som arbeid der tiltak gjøres for å forhindre fall til lavere nivå, eller at man bruker metodikk for å utføre arbeid i ellers vanskelig tilgjengelige steder i høyden. Eksempler på dette er fallsikring og tilkomstteknikk (industriklatring). Norge har 2 særnorske standarder for hvordan utføre dette – NS 9600 Tilkomstteknikk og NS 9610 Fallsikring.
Tilkomstteknikk er en metode der nedfiring eller oppstigning på tauene gjøres. Man henger da fysisk i tauene og gjør arbeidet. Denne disiplinen krever omfattende opplæring da redning er en del av konseptet. Opplæringen er nivå-delt. Hvert nivå har en opplæring som bygger videre på forrige nivå. Alle tilkomstteknikk-lag har en operativ leder kalt sikringsleder. Denne personen har som oppgave at oppgaven er nøye risikovurdert og sikkert gjennomført.
Fallsikring er ikke en adkomst metode, men heller en måt å sikre seg i områder der fare for fall er til stede. Man henger ikke i utstyret som i Tilkomstteknikk, men man bruker sele tilkoblet liner som er forankret.
Disse disiplinene krever god og riktig opplæring. Men det kan være vanskelig å vite hvem som kan tilby dette. Derfor er det etablert sertifiseringsordninger hvor en uavhengig part (Soft Sertifisering) gjennomgår opplæringstilbudet. Dette er en frivillig ordning som flere og fler benytter seg av. Man ønsker ikke å gjøre denne kvalitetssikringen selv.